Mens Sana In Corpore Sano

Wij zijn Simon Bogaert en Ferre Geirnaert en ons project heet Mens Sana In Corpore Sano.

‘Mens sana in corpore sano’ is Latijn voor ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ en dit is ook wat wij met ons project hebben proberen duidelijk te maken.

Wij hadden het idee om te werken aan een gezonde geest in een gezond lichaam, omdat het ons belangrijk leek daar aandacht aan te besteden.
Niet iedereen kan (of wil) namelijk elke dag een gezond ontbijt consumeren, hoewel het ontbijt misschien zelfs de belangrijkste maaltijd is van de dag.

Wanneer je slaapt, verbruik je energie. Die energie moet dus weer aangevuld worden en dat gebeurt met een ontbijt.
Als je niet ontbijt, ben je tijdens de dag vermoeid en kan het soms moeilijk zijn om je te concentreren. Een stevig ontbijt is dus essentieel om je concentratie hoog te houden doorheen de dag.

Het is ook zeer belangrijk dat je gezond ontbijt.
Doe eens wat anders dan choco op je boterham, eet eens iets anders dan cornflakes…
Je kan bijvoorbeeld in plaats van choco ook een een sneetje kaas of vlees op je boterham leggen, je kan ’s ochtends een stuk fruit eten…

Het lijkt simpel om af en toe eens gezond te ontbijten, maar voor sommige mensen is dit niet het geval.
Sommige mensen kunnen zelfs niet elke dag een gewoon ontbijt consumeren. Dit kan bijvoorbeeld zijn door financiële problemen.

Nu waren wij op het idee gekomen om hier iets aan te doen.
Aangezien de mama van Ferre leerkracht is in het buitengewoon basisonderwijs en zij soms verhalen vertelde over kinderen die met honger naar school kwamen en niet geconcentreerd waren tijdens de les, wilden wij ervoor zorgen dat iedereen een stevig en gezond ontbijt binnen had.

Maar zoals de uitdrukking ‘mens sana in corpore sano’ zegt, is niet alleen een gezond lichaam belangrijk, maar ook een gezonde geest!

Hier hadden wij het volgende op gevonden:
We zouden ’s ochtends aankomen op de school en voor het ontbijt, zouden we eerst wat meditatie doen met de kinderen om ze tot rust te brengen en daarna zouden we wat stretchoefeningen doen om het lichaam wakker te houden.

En zo geschiedde.

Na heel wat voorbereidingen (eten kopen voor het ontbijt, wat research doen over meditatie en stretching…) gingen we op 24 februari met z’n tweeën vroeg op pad.
We fietsten naar de Hermitage in Sint-Andries, waar we de klas van Ferre zijn mama ter beschikking kregen en gingen meteen van start.

Ferre begon met een korte inleiding over gezonde buikademhaling en vroeg de kinderen om tijdens de meditatiesessie deze techniek toe te passen. Met wat rustige muziek op de achtergrond werden de leerlingen al snel rustig.
Hierna was het tijd voor wat actie. Ik (Simon) vroeg de kinderen om allemaal voor mij te komen staan en ik begon stretchoefeningen voor te tonen, die de kinderen dan nadeden. We maakten onze spieren los en schudden ons goed wakker.
Daarna gaven Ferre en ik samen wat uitleg over het belang van een gezond ontbijt en vervolgens schoven we samen met de kinderen onze voeten onder tafel.

Nadien waren de kinderen zeer enthousiast over de ochtend en dat maakte ons blij. We hadden namelijk niet alleen hun geest, maar ook hun lichaam de nodige zuurstof/voeding gegeven en dat merkte je aan de kinderen zelf.

Ons project Mens Sana In Corpore Sano was geslaagd.

 

 

Enkele foto’s :

De korte inleiding.

 

De meditatie.

 

De stretching.

 

Het ontbijt.
Dit werd gepost op Donderdag, Maart 30th, 2017 omstreeks 10:41 pm