Streetart met krijt

Sapere Aude: armoede en ongelijkheid

Beste,

Wij zijn Yukiji Dendooven en Kyra Van Den Eynde uit het zesde middelbaar aan het Koninklijk Atheneum Brugge Centrum. Om de mensen wat meer bewust te maken over geld hebben we met krijt 2 tekeningen gemaakt langs de straten. De eerste stelt een soort geldproductie voor en gaat over het multipliceren van geld. De tweede is een vuilnisbak vol geld en gaat vanzelfsprekend over het weggooien van geld.

Geld multipliceren

De mens is nooit tevreden. De rijken die genoeg geld hebben om alles te kopen wat ze maar willen proberen van hun geld toch nog méér geld te maken. Vandaar de hendel die geld uit een gat in de muur laat vallen als je hem naar rechts draait. Enkele voorbeelden van hoe mensen met geld aan meer geld geraken zijn beleggen, aandelen kopen, een bedrijf opkopen of opstarten, etc. Dit zijn de legale manieren om aan extra geld te geraken. Maar daarvoor heb je eerst en vooral al geld nodig, dus veel ‘gewone’ mensen kunnen dit niet. Maar er zijn echter ook rijken die (ook) op minder legale wijze aan meer geld komen. Voorbeelden hiervan zijn omkoping, blackmail, belastingfraude, slechte contracten (kleine lettertjes), etc. Maar waarvoor is dit nodig? Waarom per se nóg meer geld verdienen? Op den duur weet men toch niet meer wat te doen met al dat geld, en dan kan je het beter aan mensen geven die het veel harder nodig hebben.

Geld weggooien

Dit brengt ons meteen naar ons tweede werk. Geld heeft voor iedereen een andere waarde. Voor sommigen is iets dat €10 kost al duur, anderen geven €100 uit alsof het niets is. Dit klinkt extreem, maar zo is de realiteit ook. Zo zouden de 8 rijkste mensen evenveel geld hebben als 3,6 miljard van de armsten tezamen!

Terwijl de armen soms tot in het extreme op hun geld moeten letten, zijn er mensen die maandelijks kledij kopen voor meer dan €100. De armere bevolking ziet het geld waar zij waarschijnlijk veel meer recht op hebben dus figuurlijk in de vuilnisbak verdwijnen.

Dit werd gepost op Donderdag, Maart 29th, 2018 omstreeks 9:40 pm