Dear society,

Dear society, (Zoë Vanbeylen)

Geachte jury,

Hierbij deel ik mijn brief gericht naar de maatschappij met jullie. Ik koos ervoor om een brief te schrijven omdat ik vaak ‘slam poetry’ bekijk/beluister. Ik breng het dus onder deze vorm voor, of toch een poging tot. (in bijlage de link naar het filmpje)

Dit is de eerste keer dat ik iets volledig uitschrijf. Al eerder startte ik met een liedje of een gedicht maar ik had nog nooit iets afgewerkt. Persoonlijk vind ik dat je met woorden het verst komt, hiermee bedoel ik dat het belangrijk is om te spreken en daarmee onwetendheid over moeilijke onderwerpen, zoals armoede, tegen te gaan. Je stem is je sterkste wapen, zeker voor geprivilegieerde westerlingen, zoals ikzelf. Met ‘slam poetry’ worden kunst en kritisch denken met elkaar gecombineerd, dat zorgt in mijn ogen voor een krachtig iets.

Ik heb mijn tekst in het Engels geschreven omdat ik de volledige maatschappij aanspreek, het Engels is een wereldtaal. Ook al lijkt het me onwaarschijnlijk dat mijn tekst verder dan België komt, maar het is een probleem dat tot ver buiten onze grenzen voorkomt en zo behandel ik het ook.

Ik hoop oprecht dat mijn boodschap duidelijk is.

Met vriendelijke groeten,
Zoë Vanbeylen
Koninklijk Atheneum Brugge Centrum
St-Clarastraat 46, 8000 Brugge

DE TEKST :

Dear society,
I write this letter in response to the injustice happening as we speak
While I live the privileged life, millions are living on the streets.
While you are worrying about which phone to buy, others struggle to get by.
The rich, blinded by their luxuries, want more and give less
And those who have less give more
Please explain how needing help is wrong
Why are you turning up your noses to those you cannot see?
Why are you turning your backs to those who cannot speak?
Why don’t we choose to use our voices so theirs can be heard?

You want to know what the problem is?
People choose to be ignorant
Because who wants to believe in a world where good people suffer and good people die?
Well not all of us have the luxury of this ignorance.
What kills me about our society today is the rising inequality.
The way some are suffering just because of their appearance, their sex or their financial state
The painful contrast:
my entire life I’ve been told that if I study hard and go to school, anything is possible
And it’s sad to know that people like me are the minority
People who get chances to thrive are the minority
People who live a fair life are the minority

Money does not buy happiness, right?
Please explain how a quote made by the rich applies to the poor
Did you know that 8 of the richest men in the world have an equal amount of money as 3.6 billion people ?
How could we have let it come this far?
It seems like the rule of gold rules the golden rule
It’s time for change
It’s time to stop the ignorance
It’s time to stop giving promises that are bound to be broken
It’s time to take a stand
Because everybody deserves a hand

Tags:

Dit werd gepost op Vrijdag, Maart 30th, 2018 omstreeks 6:55 am