Sapere Aude, ‘Tree of life’

The tree of life

 

Als zesde jaars is het onze laatste kans deel te nemen aan Sapere Aude. Het thema van dit jaar, armoede en ongelijkheid, is eerst uitbundig besproken geweest in de lessen NCZ door mevr. Stoens.

Wij waren er al snel uit dat wij liefst een visuele weergave wouden maken over de ongelijkheid in de wereld. Vooral toen wij te horen kregen dat de 8 rijkste mensen even rijk zijn als 3.6 miljard van de armste waren we er al snel uit dat dit gegeven ook in ons werk verwerkt moest worden.

Wij hebben de ‘Tree of life’ gemaakt, een boom geknipt uit karton en beplakt met papier maché. Aan de takken hebben wij speelgoedgeld, geknipt in de vorm van blaadjes, geplakt. Dit idee hadden we gekregen door het spreekwoord ‘geld groeit niet aan de bomen’, echter voor die 8 allerrijksten groeit het figuurlijk wel aan de bomen. De stam is beplakt met muntstukken van 1, 2 en 5 eurocent. Dit symboliseert de arme mens, zij geraken niet tot aan de toppen van de bomen. Echter voeden zij wel de rijke mensen om verder en verder te groeien.

Onze boom steunt op een cirkel, ook beplakt met papier maché, deze cirkel symboliseert de wereld. Er is een strook zwart gekleurd, de 8 rijkste mensen in vergelijking met de rest van de wereld. Ook is de onderkant met enkele krantenkoppen beplakt, dit zijn koppen die echt in de kranten hebben gestaan en iets te maken hebben met armoede. Een woordje uitleg bij twee voorbeelden hiervan:

  • ‘De juf vroeg mijn zoon voor de hele klas of hij thuis wel eten krijgt. Hij voelde zich vernederd’

Dit steunt op het aspect dat mensen vaak geen besef hebben welke invloed armoede heeft op ej leven. Gezinnen hebben het vaak moeilijk om de eindjes aan    elkaar te knopen aan het einde van de maand en lopen daar niet graag me te koop. Toch wordt hier niet voorzichtig genoeg mee omgesprongen. Op onze school bijvoorbeeld gaan wij een week op schoolreis en hierbij hebben we enkele opties. Berlijn = 400 euro en Normandië = 290 euro. Twee behoorlijk hoge bedragen voor een verplichte reis. Bij de voorstelling van deze reizen, voegde men er vluchtig aan toe dat er ook iets kan geregeld worden voor de mensen die zich dit niet kunnen veroorloven.

  • 1 op 7 = arm

Één op de zeven Belgen leeft onder de armoede drempel. Toch behoorlijk veel voor een welstellend land. Hiervan gaat men vaak uit, maar toch liegen deze cijfers niet. In het januari zagen wij de film ‘Rabot’. Hier werden wij met onze neus op de feiten gedrukt, dat er wel degelijk mensen hard afzien.

(zie de bijgevoegde foto’s voor de ’t ree of life’)

 

 

 

Dit werd gepost op Vrijdag, Maart 30th, 2018 omstreeks 8:03 pm