jeans beha en slaapmat van plastic zakken

Wij zijn Ellen en Sam, 2 leerlingen van 4 Latijn en 4 Wetenschappen uit Ieper die ons in dit onderwerp hebben vastgebeten. We zijn ons bewust dat er dagelijks heel veel verspild wordt en hebben een beetje rondgekeken naar wat we konden maken met afgedankt materiaal. Zodat mensen die het echt nodig hebben onze “oude dingen” kunnen gebruiken in een andere bruikbare vorm.

Wij hebben gekozen om 2 dingen te maken uit afgedankt materiaal . Om te tonen dat je met gebruikte zaken nieuwe dingen kunt maken. Dit kan handig zijn voor mensen die beschikken over amper of geen budget.

Ons eerste idee was een beha te maken uit de pijpen van een afgedankte of kapotte jeansbroek. Scheurt je broek in de liesstreek dan kun je deze niet meer dragen, maar de pijpen zijn vaak nog bruikbaar. . We vonden een patroon online en dit hebben we vervolgens nagemaakt, met de hulp van een van onze tantes die naaister is. Zij heeft het patroon uitgetekend en op maat gemaakt zodat die zou passen voor een van ons twee.

Op deze twee foto’s zie je het patroon opgespeld om de juiste maten en Hier is het patroon volledig getekend en klaar om uitgeknipt te worden

A afmetingen te vinden

Hier is hij volledig klaar en uit ervaring kunnen we zeggen dat hij comfortabel zit

Eenmaal bezig kregen we een tweede idee : zowel vluchtelingen als thuislozen zijn gebaat met een minimum aan comfort, daarom zijn we intussen ook bezig met een slaapmat voor een dakloze, dit keer gemaakt uit gerecycleerde plastic zakken. De mat wordt er één van 90 cm op 180 cm. We deden hiervoor een oproep bij familie en kennissen om zakjes binnen te brengen en hebben er tot onze grote vreugde intussen al genoeg ontvangen.

Hoe hebben we dit nu aangepakt? De eerste stap bestaat eruit alle zakken in repen te knippen, vervolgens worden de eindjes aan elkaar geknoopt en tot slot haken we alles tot een mooi geheel.

Hier zie je Ellen in een berg geknipte zakken liggen.

Hier zijn we beiden aan het werk.

Hier zie je de mat na enkele gehaakte rijen samen met een bol van plastic zakken.

Hier is de mat ongeveer 60 cm en de bol van op de vorige foto is bijna helemaal opgebruikt.

Hier is de mat 105 cm lang

Omdat we ook echt graag mensen zouden helpen, gaan we in een volgende fase op zoek naar een organisatie die onze spullen bij de juiste doelgroep kan krijgen.

Het hele project heeft ons alvast aan het denken gezet.

Dit werd gepost op Zaterdag, Maart 31st, 2018 omstreeks 9:32 am