Leestips

Nood aan inspiratie? We helpen je alvast op weg met enkele leestips.

Uit de vrijzinnige humanistische gemeenschap

De toekomst van de gezondheidszorg
Een gedachte-experiment

Op een (saai!) familiefeestje bij je grootouders, wordt je gevraagd om even de frisdrank aan te vullen en de lege flesjes frisdrank naar de kelder te brengen. Even bevrijd van alle vervelende vragen (“Hoe gaat het op school?”, “Heb je al een lief?”), ben je van plan wat rond te neuzen in de kelder tussen de vele dozen en ontwerpen van je zonderlinge opa professor.
Tussen al dat fraais, ontdek je plots een soort lift met een tijdscapsule aan de voet van de cabine. Op de tijdscapsule staat een nummer, dat staat – zo ontdek je snel – voor het jaartal 2184. De tijdscapsule bevat enkele vragen, afkomstig uit de verre toekomst, die betrekking hebben op de gezondheid van de mens in onze tijd.
Lees het gedachte-experiment verder en ga er mee aan de slag. (2de / 3de graad secundair)


Fakkeltjes

Lees het Dossier over ‘Gezondheid’ uit de Tienerfakkel. (3de graad lager onderwijs)


HVV

Gezondheidszorg is het jaarthema van HVV (Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging). Je vindt veel informatie over het thema in het septembernummer van Het Vrije Woord Magazine. In de Etalage 2016-2017 brochure kan je een potentiële gastspreker voor de les vinden.


De Maakbare Mens
Foutifen: Medicijn tegen foutieve informatie

Dit is een middel om te voorkomen dat u via internet geneesmiddelen zou aankopen van een onbetrouwbare bron. Therapeutische indicaties : dit middel is aangewezen bij mensen die via internet geneesmiddelen aankopen of dit overwegen. Inname van het middel biedt bescherming tegen de effecten van illegale websites die geneesmiddelen verkopen. Deze geneesmiddelen kunnen nep zijn, minder goed of helemaal niet werken, en soms gevaarlijk zijn. Meer info over Foutifen op de site van De Maakbare Mens.


Leerkrachten kunnen extra inspiratie halen in de database van Digimores:
Spel gemaakt samen met leerlingen van het 2de leerjaar, als verwerking op de Fakkeltjeskrant nr. 4 van maart 2015 over gezondheid.
Lesblad rond water en gezondheid. Gebaseerd op en bij Prik 3, jaargang 2013. 


Interessante links voor jongeren

Het thema ‘Goed in je vel’ van de Jongerengids biedt een schat aan informatie over verschillende onderwerpen.
jongerengids.be/tieners/goed-je-vel


Ook met vragen over gezondheid kan je terecht bij Jongeren Advies Centrum:
www.jac.be


Druggebruik kan een grote impact hebben op je gezondheid. Meer info op:
www.druglijn.be


Ben je tussen 12 en 16 jaar? Dan is deze website gemaakt voor jou! Je bent jong en je kan heel wat aan. Maar een dipje of een tegenslag komt iedereen wel eens tegen. Hier vind je informatie en opdrachten om je goed in je vel te voelen. Ga zelf aan de slag en zoek de tips die je het meest aanspreken. Succes!
www.noknok.be


Interessante links voor leerkrachten

Werk mee aan de strategie voor een gezonde school.
www.gezondeschool.be


Boekentip

Een boek dat de grote uitdagingen in de gezondheidszorg op een ongewone en ludieke manier belicht. Een debat waarbij belangrijke actoren uit de zorg de dingen scherpstellen. Patiënten die de andere kant van het verhaal vertellen. Een filosoof die verwonderd toekijkt.
Noppen, M. & Eeckman, E. (2016). De goden lossen het op


11.11.11

11.11.11 strijdt tegen armoede en onrechtvaardigheid. Dit jaar voeren ze campagne voor een goede gezondheidszorg in het Zuiden. Zo vanzelfsprekend “Santé!” voor ons klinkt, zo onbereikbaar is een goede gezondheid voor 1,3 miljard mensen op deze wereld. Zij hebben geen dokter, apotheker of ziekenhuis in de buurt. Laat staan dat ze die kunnen betalen. Dat is onrechtvaardig, want gezondheidszorg is een mensenrecht.
sante.11.be

Facebook
Google+
http://www.sapereaude.be/aan-de-slag/
Twitter
Pinterest