Geschiedenis

Sapere Aude is de naam van de creatieve wedstrijd die door WLE vzw-DigiMores georganiseerd wordt, in samenwerking met andere (vrijzinnige) partners. Het thema en de vorm wisselen jaarlijks.

Ontdek hieronder en op de volgende pagina’s meer over de voorbije edities.

Sapere Aude! in ‘t kort

2015-2016: ‘Ik ben wat ik (w)eet’

Voeding is zeer belangrijk, iets waar we dagelijks mee bezig zijn en wat een steeds groter impact heeft op ons leefmilieu door de toenemende bevolking. Het wordt dan ook hoog tijd om na te denken over de invloed van onze voedselconsumptie, de verdeling en de kwaliteit ervan … En vooral welke oplossingen we aan de dag kunnen leggen om voor de volgende generaties kwalitatief voedsel te garanderen.

We worden overspoeld met allerlei biologische keurmerken, biologische producten zouden veel natuurlijker zijn dan niet-biologische … Maar wat is dan juist het verschil? Waarom zijn biologische producten duurder? Wat is de invloed van conserveermiddelen, kleurstoffen en andere additieven?

De impact van de vleesconsumptie op ons leefmilieu is één van de grootste boosdoeners als men praat over de opwarming van de aarde. Tonnen methaangas worden jaarlijks in onze atmosfeer losgelaten, om dan nog maar te zwijgen van de tonnen water en veevoeder die moeten voorzien worden… Vlees was nog niet zo lang geleden een luxeproduct, nu is het bijna dagelijkse kost. Misschien moeten we dat proberen in te perken of zelfs te elimineren?

Wat hebben we eigenlijk nodig qua vitamines om te overleven en waar kunnen we ze uithalen? Wat zit er allemaal in ons voedsel? Zijn al die verpakkingen wel nodig? Is er genoeg voedsel voor iedereen? Zou voedsel geen verplichte basisvoorziening moeten zijn, zoals het omstreden basisinkomen? Wat kunnen de gevolgen zijn voor de volgende generaties als we blijven doorgaan met deze consumptiemaatschappij? En zo zijn er nog vele vragen die men via dit thema kan aanbrengen en onderzoeken …

Verder gaan naar vorige edities: